Hendrik Speecqvest

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Hendrik Speecqvest

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Van het Kardinaal Mercierplein naar het Raghenoplein. In 1851 Potterijvest geheten naar de vroegere "Putterij" (zie Graaf van Egmontstraat). Na 1886 "Van Benedenlei" genaamd, naar de Mechelse natuurkundige P. Van Beneden. Bij de oprichting van zijn standbeeld in 1898 op de Schuttersvest werd dit gedeelte van de Schuttersvest Van Benedenlei geheten. De oorspronkelijke Van Benedenlei kreeg dan de naam Hendrik Speecqvest.

Hendrik Speecq (1781-1852) liet belangrijke goederen na aan de Burgerlijke Godshuizen en droeg zo bij tot de bouw van het bejaardentehuis (1861) op de linkerzijde, afgebroken in de zestiger jaren en vervangen door het nieuwe rustoord, ingehuldigd in 1972.

Eertijds rustige beboomde laan doch heden brede en drukke verkeersweg na de verbinding met de Leuvense Steenweg en met de rest van de ringweg. Homogene bebouwing uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, op verscheidene plaatsen vervangen door flatgebouwen. Nog enkele burgerhuizen, meestal van drie traveeën en drie bouwlagen, met al dan niet gedecapeerde lijstgevels, verfraaid door balkons of erkers (onder meer nummer 30-36). De linkerzijde wordt grotendeels ingenomen door het nieuwe rusthuis.

Achter het rusthuis bevindt zich een bakstenen breedhuis uit de 19de eeuw; eertijds wagenhuis (?); heden garage en bergplaats; zeven traveeën en één bouwlaag onder een schilddak (Vlaamse pannen). Voorgevel gemarkeerd door een rondboogarcade van gesinterde baksteen met verwerking van zandsteen voor imposten, sluitsteen en sokkelomlijsting. In 1972 gerestaureerd onder leiding van architecten D.M. Peeters en J. Faes.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Eclectisch burgerhuis

Hendrik Speecqvest 18, Mechelen (Antwerpen)

omvat Oostelijke pleinwand

Hendrik Speecqvest zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.