Gebroeders Verhaegenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Gebroeders Verhaegenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Gebroeders Verhaegenstraat loopt lans de noordkant van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in het verlengde van de Milsenstraat.

De benaming is afkomstig van de gebroeders Verhaegen, missionarissen in China, waarvoor in 1938 een monument op het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof werd opgericht. Hun geboortehuis, gelegen op de hoek van de Gebroeders Verhaegenstraat en de Moensstraat, is heden ingericht als jeugdbibliotheek. Ter plaatse van de stadsbibliotheek bevond zich vroeger het Leprozenhuis.

Straatbeeld bepaald door 19de-eeuwse lijstgevels van burger- en arbeiderswoningen, van twee of drie bouwlagen met diverse bekledingen: faiencetegels (onder meer nummers 26 en 34), bepleistering (onder meer nummers 18, 20 en 22), gecementeerd (onder meer nummers 1, 11, 16, 24, 28, 30 en 32). Sommige woningen bevatten vermoedelijk een oudere kern (nummers 8-10).

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.