Gemeentehuis van Ekeren

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, later onder meer vredegerecht en politiecommissariaat, vanaf 1972 ontvangkantoor der belastingen, sedert begin 1990 leegstaand. Neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak, van 1861, naar ontwerp van E. Gife. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel tussen pilasters; hoge onderbouw met betraliede rechthoekige vensters. Centraal risaliet van drie traveeën onder driehoekig fronton met wapenschild en rankwerk; steekboogdeur met bordes, rechthoekig deurvenster tussen verdiepte pilasters met voluten en kroonlijst met stucwerk. Muurbanden op eerste bouwlaag. Rechthoekige en steekboogvensters in geriemde omlijsting, beneden met sluitstenen. Kroonlijst op consoles.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Ekeren, dossier 1.

Aanvullende informatie

In 2001 werd het leegstaande administratief gebouw verbouwd tot woning. Hierbij werd het grondig gerenoveerd met plaatsing van betonvloeren, nieuw schrijnwerk in voor- en achtergevel en wit schilderen van de gevel. Het waardevolle interieur, met luxueus schrijnwerk (onder meer vloeren, ingemaakte kasten, plafonds), werd grotendeels authentiek bewaard.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers, 871 # 160.