erfgoedobject

Kardinaal Mercierplein

bouwkundig geheel
ID
113734
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/113734

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kardinaal Mercierplein
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Rechthoekig plein op de rechtlijnige verbindingsas van de middeleeuwse stad met het station (Graaf van Egmontstraat - Hendrik Consciencestraat) ter hoogte van de kruising met de vesten. Aangelegd in 1836-37.

Mooi architecturaal geheel met bepleisterde (later gecementeerde) en beschilderde eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, uit het tweede kwart en het midden van de 19de eeuw, aansluitend bij de bebouwing van de Graaf van Egmontstraat (verdwenen aan even zijde).

In het midden (op het kruispunt met de vesten) stonden tot in 1961 twee symmetrisch opgestelde tolhuisjes uit de 19de eeuw, zogenaamde Kommiezenhuizen. Neoclassicistische gebouwen van één bouwlaag met portieken, attiek en balustrade uit het tweede kwart van de 19de eeuw, afgebroken voor aanleg van het plein en de verbreding van de ringlaan. De twee symmetrische hoekgebouwen respectievelijk van de Schuttersvest en de Arsenaalstraat sluiten aan bij dit geheel.


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Oostelijk hoekgebouw

 • Omvat
  Oostelijke pleinwand

 • Omvat
  Twee neoclassicistische herenhuizen

 • Omvat
  Westelijk hoekgebouw

 • Omvat
  Westelijke pleinwand

 • Is deel van
  Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Kardinaal Mercierplein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/113734 (Geraadpleegd op )