Kardinaal Mercierplein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kardinaal Mercierplein

Beschrijving

Rechthoekig plein op de rechtlijnige verbindingsas van de middeleeuwse stad met het station (Graaf van Egmontstraat - Hendrik Consciencestraat) ter hoogte van de kruising met de vesten. Aangelegd in 1836-37.

Mooi architecturaal geheel met bepleisterde (later gecementeerde) en beschilderde eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl, uit het tweede kwart en het midden van de 19de eeuw, aansluitend bij de bebouwing van de Graaf van Egmontstraat (verdwenen aan even zijde).

In het midden (op het kruispunt met de vesten) stonden tot in 1961 twee symmetrisch opgestelde tolhuisjes uit de 19de eeuw, zogenaamde Kommiezenhuizen. Neoclassicistische gebouwen van één bouwlaag met portieken, attiek en balustrade uit het tweede kwart van de 19de eeuw, afgebroken voor aanleg van het plein en de verbreding van de ringlaan. De twee symmetrische hoekgebouwen respectievelijk van de Schuttersvest en de Arsenaalstraat sluiten aan bij dit geheel.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde