Kattenberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Kattenberg

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vertrekkend van de Kaardenstraat in licht afhellende lijn naar Dijle toe. Vanouds gekende straat, waar in de tweede helft van de 15de eeuw, op de hoek met de Olivetenstraat en grenzend aan de vest, het zogenaamde "Olivetengodshuis" opgericht werd door Ridder Godevaert van Vilain en zijn gemalin Elisabeth van Immerseele. Deze stichting belastte zich met de verzorging van behoeftige mannen; later overgenomen door het Bestuur der Godshuizen ter verzorging van blinden, gebrekkigen en ongeneeslijken; in 1849 bestuurd door de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. Pand in 1958 gesloopt.

Ernaast bevond zich het refugium van de abdij van Sint-Huibrecht, tijdelijk toevluchtsoord van de zusters van Bethanië in de tweede helft van de 16de eeuw (pand recent gesloopt). Heden laat het straatbeeld een troosteloze indruk na door verdere sloping van een aantal panden aan de rechterstraatkant, en de recente autoboxen op de hoek met de Olivetenstraat.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Hoekhuis

Olivetenstraat 1A, 1BIS, 2, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.