Korte Ridderstraat

Beschrijving

Smalle straat van de Blaasbalgstraat uitlopend op het Onze-Lieve-Vrouw van Ham-Instituut, gelegen in de Lange Ridderstraat. Eertijds behorend tot het zogenaamde "Vettersham", de wijk der huidenvetters, soms ook "Vlemingstrate" geheten. Eén van de poorten van het voormalige augustijnenklooster stond in deze straat.

Tot 1884 bleef de houten gevel van nummer 36 bewaard, nadien vervangen door eenvoudige lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen, heden verdwenen. Soms door nieuwe bouw onderbroken, doch vrij homogene bebouwing van breedhuizen met twee tot drie bouwlagen; eenvoudige 19de-eeuwse lijstgevels met verspringende kroonlijsthoogte en variërende bekleding. Nummers 2-4: bak- en similinatuursteen; nummers 11, 13, 15, 26, 27, 29 en 30: gecementeerd; nummer 24: bepleisterd en beschilderd; nummers 19-21, 20-22, 32 en 40: gedecapeerd; nummers 18 en 23: bekleed met faiencetegels. Enkele oude kernen (nummers 27 en 29: zie muurankers en dakhelling).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde