Sint-Pietersberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Sint-Pietersberg

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straatje van de Veemarkt naar de Leegheid. Zogenaamd naar de vroegere Sint-Pieter- en Pauluskerk gelegen tussen deze straat en de Korte Maagdenstraat. Het kerkhof werd in 1896 als bouwgrond verkocht, zodat de linkerstraatwand van genoemde straat ontstond.

Het hoekgebouw met de Keizerstraat (een bioscoop uit het eerste kwart van de 20ste eeuw) moest wijken voor een nieuwe bouw die de volledige linkerstraatwand inneemt. Op de rechterzijde: gecementeerde gevels met uitzicht uit de 19de eeuw. Nummers 6-8 en 10: oudere kern; geeft toegang tot een beluikje met huisjes uit de 19de eeuw; twee traveeën en twee bouwlagen op gepikte plint; rechthoekige muuropeningen.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.