Sint-Romboutskerkhof

Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Sint-Romboutskerkhof

Beschrijving

Rechthoekig plein, eertijds kerkhof, afgeschaft na edict van 26 juni 1784 met verbod tot begraving binnen de stad.

Gelegen aan de noordzijde van de Sint-Romboutskerk. Sinds het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw met wilde kastanjelaars en lindebomen beplant, waartussen later parkeerplaatsen aangelegd werden. In 1964 werd hier het Monument der Gesneuvelden van de Hendrik Speeckvest overgebracht.

Deels bewaarde oude bebouwing verstoord door de nieuwe bouw nabij de Wollemarkt.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Aanvullende informatie

Het kerkhof was in gebruik van in de middeleeuwen tot 1785. Toen werd beslist de doden buiten de stad te begraven. In 2009-2011 legden archeologen hier meer dan 4000 graven bloot. (Bron: informatiebordje ter plaatse.)

Govaert, Carine (16-06-2013 )