Tessestraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Tessestraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Smalle straat die de Onze-Lieve-Vrouwestraat met de Lange Nieuwstraat verbindt. In de 14de eeuw bekend onder de naam Brabant strate. In de 17de eeuw Tesschestraat genoemd naar het zogenaamde "huis De Tessche" in de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Uitzicht bepaald door een blok burgerwoningen links (nummer 9-19) en aan beide zijden door bakstenen afsluitingsmuren met steunberen. Nummer 9-19: gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevels van twee traveeën en drie bouwlagen; rechthoekige muuropeningen.

Rechtse straatwand getypeerd door afsluitingsmuur geritmeerd door steunberen behorend bij het Scheppersinstituut: opgetrokken uit baksteen en gesinterde baksteen; schouderboogpoort uit de eerste helft van de 18de eeuw in kwarthol geprofileerde omlijsting van arduin, voorzien van neuten, imposten en sluitsteen).

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Pakhuis met traditionele kern

Tessestraat 7, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.