Van Kerckhovenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Van Kerckhovenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat met L-vormige aanleg tussen de Leopoldstraat en het Koning Albertplein en benaming naar de ontdekkingsreiziger Willem-Frans Van Kerckhoven (1853-1892).

Straatbeeld vooraan verminkt door storende hoge bouw (links) en het circa 1972 gesloopte pand "Gesticht van de zusterkens der Armen" (rechts), in 1893 opgetrokken naar ontwerp van architect Ph. Van Boxmeer. Straatwanden voorts begrensd door eenheidsbebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Nummers 8 tot 16: sobere lijstgevels van drie bouwlagen en twee tot drie traveeën onder zelfde kroonlijsthoogte; rechthoekige muuropeningen, bij nummer 16 in geriemde stucomlijsting. Nummers 13 tot 19: huizenblok van drie bouwlagen; woonhuizen met gecementeerde lijstgevel van in totaal negen traveeën; getoogde bovenvensters, bij nummers 13 en 15 voorzien van een ijzeren balkonleuning op de bel-etage.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.