Varkensstraat

Beschrijving

Van oudsher gekende verbindingsstraat tussen de Frederik de Merodestraat en de Veemarkt; zuidzijde voorheen grenzend aan de Melaan (gedempt in 1894).

Straat met weinig opvallende gevelarchitectuur. Nummers 1 tot 7: lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee of drie bouwlagen en wisselende gevelbreedte onder afdekkend zadeldak. Gevelwanden naar de Veemarkt toe afgezoomd door kleinschalige bebouwing: voornamelijk beschilderde en gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevels van twee bouwlagen en twee traveeën, waarachter enkele oudere kernen schuilgaan aangeduid door een scherpe dakhelling, onder meer nummers 18, 20 en 24. Straatbeeld halverwege gedomineerd door de imposante fabrieksgebouwen van de brouwerij Chevalier Marin.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde

Aanvullende informatie

Halverwege de Varkensstraat is een pleintje (het nieuw gecreëerde Jan De Smedtplein) met beeld van ‘Jeannine’ gemaakt door Mechelse kunstenaar Jan De Smedt (1905-1954).
Auteurs : Govaert, Carine