Varkensstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Varkensstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Van oudsher gekende verbindingsstraat tussen de Frederik de Merodestraat en de Veemarkt; zuidzijde voorheen grenzend aan de Melaan (gedempt in 1894).

Straat met weinig opvallende gevelarchitectuur. Nummers 1 tot 7: lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw van twee of drie bouwlagen en wisselende gevelbreedte onder afdekkend zadeldak. Gevelwanden naar de Veemarkt toe afgezoomd door kleinschalige bebouwing: voornamelijk beschilderde en gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevels van twee bouwlagen en twee traveeën, waarachter enkele oudere kernen schuilgaan aangeduid door een scherpe dakhelling, onder meer nummers 18, 20 en 24. Straatbeeld halverwege gedomineerd door de imposante fabrieksgebouwen van de brouwerij Chevalier Marin.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Aanvullende informatie

Halverwege de Varkensstraat is een pleintje (het nieuw gecreëerde Jan De Smedtplein) met beeld van ‘Jeannine’ gemaakt door Mechelse kunstenaar Jan De Smedt (1905-1954).

Govaert, Carine (03-12-2013 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.