Vijfhoek

Beschrijving

Plein, doch eerder korte straat bij de samenloop van de Onze-Lieve-Vrouwestraat, Oude Brusselse-, Graaf van Egmont- en Hanswijckstraat. In de 14de eeuw zogenaamde "ultra novem pontem". Van de Bruul gescheiden door de zogenaamde Fonteinbrug naar de fontein die zich eertijds nabij de brug bevond. Gotische brug gebouwd in 1371; oorspronkelijk bestaande uit drie spitsbogen en voorzien van kantelen die in 1728-1732 vervangen werden door ijzeren leuningen. In 1820 grondig verminkt, onder meer door het wegnemen van de middenboog.

In 1851 officieel "Vijfhoek" genoemd. Nieuwe bouw en gevels op de oneven zijde, terwijl de even zijde deels haar oude bebouwing heeft behouden; wederopbouw van het hoekpand aansluitend bij de tijdens de Eerste Wereldoorlog geteisterde panden van de Onze-Lieve-Vrouwestraat.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde