Vismarkt

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Vismarkt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rechthoekig plein gelegen aan de noordelijke Dijle-oever tussen Drabstraat en Nauwstraat, afgezet met bakstenen kaaimuren en ijzeren leuning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Voorheen zogenaamd "Nauwstraat" en aan twee zijden bebouwd. Huizenrij aan de Dijlekaai in 1531 gesloopt toen de Vismarkt van de IJzerenleen hier werd overgebracht. In 1613 bouw van overdekte galerijen, geschraagd door houten kolommen op vierkante arduinen sokkels. In 1687 plaatsen van arduinen pomp, vervangen door een gietijzeren pomp in 1865, heden verdwenen. Bakstenen kaaimuren met zandstenen speklaag; gietijzeren balusterleuning, volgens oude foto's van na 1914. De overdekte markt werd in 1953 afgebroken voor aanleg van een parking.

Plein met tot op heden behouden vishandelsfunctie naast horecabedrijven, waarvoor een aantal puien aangepast of verbouwd werden. Pleinwanden nog enigszins getypeerd door basisbebouwing met enkele oudere kernen, onder meer fraaie topgevels uit de 17de en 18de eeuw, afgewisseld met vernieuwingen uit de 19de en de 20ste eeuw, waaronder nummer 4 als voorbeeld van zogenaamde "invularchitectuur". Straatbeeld naar het oosten toe bepaald door het imposant hoekhuis "De Steur"; naar het zuiden toe zicht op de Dijle-overkant, afgezet met de fabrieksgebouwen van de brouwerij Lamot.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Burgerhuis met faiencetegelbekleding

Vismarkt 6, Mechelen (Antwerpen)

omvat Hoekhuis

Vismarkt 1-3, Mechelen (Antwerpen)

omvat Hoekhuis

Vismarkt 1-3, Mechelen (Antwerpen)

omvat Hoekhuis

Vismarkt 18, Mechelen (Antwerpen)

omvat Hoekhuis

Vismarkt 26-28, Mechelen (Antwerpen)

omvat Stadswoning De Drij Snoecken

Vismarkt 20, Mechelen (Antwerpen)

omvat Stadswoning Gulden Rabat

Vismarkt 16, Mechelen (Antwerpen)

omvat Stadswoning met afgeknotte tuitgevel

Vismarkt 8, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.