Woonstalhuis (herinventarisatie) ()

Schuin op de straat ingeplant woonstalhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, met kern uit de 18de eeuw of eerste kwart van de 19de eeuw. Recenter onderdeel van een hoeve die opgericht werd in 1644 in opdracht van Helena Fourment, de weduwe van de gerenommeerde schilder Pieter Paul Rubens. Wellicht maakte het oorspronkelijk deel uit van het nabijgelegen kasteeldomein van de familie Rubens dat gekend was als het Hof van Ursele. Dit kasteel verdween in 1658. De hoeve kwam in 1842 in handen van de Antwerpse grondeigenaar en politicus Eduard Cogels. Anno 1853 bestond de hoeve uit een complex van drie panden, waarvan een kleinere constructie parallel met de straat verdween in 1853 en het hoofdgebouw(?) dwars op de straat verdween omstreeks 1929. Verankerde baksteenbouw met woning van drie en uitspringende stal van vier traveeën. Deels aangepaste rechthoekige muuropeningen; muurvlechtingen in de zijgevels.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieschetsen Ekeren, Afdeling 4, 1929/115 en 1853/63.
  • D'HOOGE W. 2010: De Ekerse hoeve van de nazaten van P.P. Rubens, Jaarboek Heemkring Ekeren, 28, 160-174.

Auteurs:  Cappuyns, Toon

Woonstalhuis ()

Schuin op de straat ingeplant woonstalhuis van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, met kern uit de 18de eeuw of eerste kwart van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met woning van drie en uitspringende stal van vier traveeën. Deels aangepaste rechthoekige muuropeningen; muurvlechtingen in de zijgevels.

Auteurs:  Kennes, Hilde