Willem Geetsstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Willem Geetsstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Zogenaamd naar de kunstschilder Willem Geets (1839-1919). Rustige straat, vertrekkend van de Leopoldstraat naar de Vaartdijk, parallel met de Willem Herreyns- en Willem Rosierstraat. De straat is haast volledig afgezoomd met typische doorsneebebouwing uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw.

Middelgrote burgerwoningen meestal van drie bouwlagen met sobere bakstenen en deels of geheel gecementeerde lijstgevels horizontaal gemarkeerd door de licht gebogen, rechthoekige of trapezoïdale erker in de bredere venstertravee, zie nummers 6, 7, 9, 22, 24, 27, 37; lichte art-deco-inslag die doorgaans beperkt blijft tot het toepassen van geometrische motieven op de penanten, in het ijzerwerk van de leuningen en de afwerking van de muuropeningen, zie nummers 8, 28, 30, 31, 40, 43, 45 en 47. Van een kwalitatief hoger niveau door de algemene geveluitwerking zijn de nummers 23 en 25. Van een strakkere richting door het sober geometrisch volumespel zijn de nummers 3, 5 en nummers 49-51, als hoekpand met dakverdieping met solarium naar ontwerp van architect J. Lauwers, in de jaren 1930-1940.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Aanvullende informatie

De straat werd genoemd naar de schilder Willem Geets, die zijn standbeeld enkele 10-tallen meters verderop heeft, in de Van Benedenlaan, zie https://inventaris.onroerenderfgoed.be/dibe/geheel/13771 . Het standbeeld van Willem Geets werd gemaakt door Theo Blickx. Geets heeft niet alleen geschilderd; hij heeft ook verschillende kartons ontworpen voor wandtapijten die door Braquenié geweven werden. Sommige daarvan hangen in de Senaat.

Govaert, Carine (24-08-2013 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Appartementsgebouw ontworpen door J. Chabot

Willem Geetsstraat 1, Mechelen (Antwerpen)

omvat Art-decowoning

Willem Geetsstraat 8, Mechelen (Antwerpen)

omvat Burgerhuis ontworpen door Jef Huygh

Willem Geetsstraat 25, Mechelen (Antwerpen)

omvat Twee burgerhuizen

Willem Geetsstraat 45-47, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.