Geografisch thema

Zandpoortvest

ID
12012
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12012

Beschrijving

Gelegen tussen het Hoogstraten- en Raghenoplein. Aangelegd op een gedeelte van de voormalige omwalling. Ongeveer in het midden bevond zich de vroegere Zandpoort (13de-eeuws) welke uitweg gaf op het "Zand".

Deze poort, opgetrokken aan het einde van de 13de eeuw, werd in 1360 gesloten ten gevolge een opstand van de lakenmakers te Nekkerspoel; ze diende tijdens de 15de en 16de eeuw als kruitmagazijn en veroorzaakte in 1546 door ontploffing een grootse brand in de binnenstad; naderhand werd ze dan verder afgebroken.

Heden drukke verkeersweg met op linkerzijde parking voor de parallel lopende spoorwegberm met spoorweg; nabij het Raghenoplein ligt de groentehal. Begin van rechterzijde ingenomen door achtergevel van het Klein Seminarie met gerestaureerde toren van het voormalig Hof van Hoogstraten. Verder enkele behouden, oorspronkelijk alle bepleisterde burgerhuizen van drie bouwlagen onder zadeldaken met doorlopende noklijn, uit de tweede helft van de 19de eeuw; lijstgevels met getoogde vensters en balkons op bel-etage (nummers 35-43).


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hof Van Nassau

  • Omvat
    Molenaarswoning Volmolen

  • Omvat
    Verhoogde spoorwegbrug over de Dijle

  • Omvat
    Watermolen Volmolen

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zandpoortvest [online], https://id.erfgoed.net/themas/12012 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.