Zandpoortvest

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Zandpoortvest

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen tussen het Hoogstraten- en Raghenoplein. Aangelegd op een gedeelte van de voormalige omwalling. Ongeveer in het midden bevond zich de vroegere Zandpoort (13de-eeuws) welke uitweg gaf op het "Zand".

Deze poort, opgetrokken aan het einde van de 13de eeuw, werd in 1360 gesloten ten gevolge een opstand van de lakenmakers te Nekkerspoel; ze diende tijdens de 15de en 16de eeuw als kruitmagazijn en veroorzaakte in 1546 door ontploffing een grootse brand in de binnenstad; naderhand werd ze dan verder afgebroken.

Heden drukke verkeersweg met op linkerzijde parking voor de parallel lopende spoorwegberm met spoorweg; nabij het Raghenoplein ligt de groentehal. Begin van rechterzijde ingenomen door achtergevel van het Klein Seminarie met gerestaureerde toren van het voormalig Hof van Hoogstraten. Verder enkele behouden, oorspronkelijk alle bepleisterde burgerhuizen van drie bouwlagen onder zadeldaken met doorlopende noklijn, uit de tweede helft van de 19de eeuw; lijstgevels met getoogde vensters en balkons op bel-etage (nummers 35-43).

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Hof Van Nassau

Zandpoortvest 6, 9, Mechelen (Antwerpen)

omvat Molenaarswoning Volmolen

Zandpoortvest 50, Mechelen (Antwerpen)

omvat Verhoogde spoorwegbrug over de Dijle

Zandpoortvest zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

omvat Watermolen Volmolen

Zandpoortvest zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.