Ziekeliedenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Ziekeliedenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Smal verbindingsstraatje tussen de Korenmarkt en het Onze-Lieve-Vrouwekerkhof met uitzicht op de westertoren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Van de 14de tot de 17de eeuw "Roghbroeckstrate" genaamd naar een gekende Mechelse familie.

Later Ziekeliedenstraat geheten naar het hospitaal "Ter Zieken" of "Leprosen" dat zich in deze straat, ter plaatse van de bibliotheek, bevond. Dit hospitaal, opgericht in 1190 buiten de stad, verhuisde aan het einde van de 16de eeuw naar een hotel in de Rogbroecstraat. In het midden van de 17de eeuw verbouwing van hotel tot klooster en oprichting van een kapel. In 1783 afschaffing van de orde. Gebouwen ingericht achtereenvolgens als militaire bakkerij, weldadigheidsatelier (1802-1870) en militaire opslagplaats. Gebouwen afgebroken in het midden van de 20ste eeuw voor de oprichting van een bibliotheek.

Begin van linkerstraatzijde ingenomen door bakstenen achtergevel met zandstenen sokkel van de vroegere zogenaamde "afspanning Frankfort" (Korenmarkt 29). Voorts eenvoudige 19de-eeuwse rijhuizen en flatgebouw uit de jaren 1930-1940. Nummer 21 met neo-Vlaamserenaissance-inslag.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

omvat Rij arbeiderswoningen

Ziekeliedenstraat 22, 28-42, Mechelen (Antwerpen)

omvat Rij stadswoningen

Ziekeliedenstraat 1-17, Mechelen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.