erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Jorisparochie

bouwkundig element
ID: 1138   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1138

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige pastorie in Lodewijk XVI-stijl. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, met datering 1787 en een kruis op driehoekig sokkeltje in zwarte pannen).

Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde vensters in een rechthoekige, gecementeerde omlijsting. Getoogde deur in een rechthoekige, geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten, imposten en een sluitsteen met gestileerd bloemmotief. Boven de deur een kalkstenen gevelsteen met opschrift: F.H. DELACROIX/ PASTOR/ IN BOERSHEIM/ 1787. Identieke achtergevel. Zijgevels met aandak en muurvlechtingen.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie van de Sint-Jorisparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1138 (Geraadpleegd op 26-02-2020)