Pastorie van de Sint-Jorisparochie

Gemeente Maasmechelen

• Inventarisatie Maasmechelen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is beschermd als monument Pastorie Sint-Jorisparochie

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie Sint-Jorisparochie met omgeving

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Jorisparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie in Lodewijk XVI-stijl. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, met datering 1787 en een kruis op driehoekig sokkeltje in zwarte pannen).

Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers met krullen. Getoogde vensters in een rechthoekige, gecementeerde omlijsting. Getoogde deur in een rechthoekige, geprofileerde, kalkstenen omlijsting met neuten, imposten en een sluitsteen met gestileerd bloemmotief. Boven de deur een kalkstenen gevelsteen met opschrift: F.H. DELACROIX/ PASTOR/ IN BOERSHEIM/ 1787. Identieke achtergevel. Zijgevels met aandak en muurvlechtingen.