Zuid-Australiëlaan

Beschrijving

Zogenaamd naar de tuinwijk Zuid-Australië, aangelegd in opdracht van de Maatschappij van de Goedkope Woning, in 1920 naar ontwerp van F. van Reeth, met steun van een Australisch hulpcomité.

Wijk gelegen ten noordwesten van de Zuid-Australiëlaan en bestaande uit gegroepeerde eengezinswoningen rondom een centraal plein; zuiver "regionale stijl", volgens M. Smets geïnspireerd op het Lierse begijnhof. Verwoest in de Tweede Wereldoorlog.

Heden nieuwe tuinwijk uit de periode 1953-1963, opgetrokken door de Lierse Maatschappij voor Goedkope Woningen.

Betonbaan met lintbebouwing bestaande uit eengezinswoningen van twee of drie bouwlagen onder zadel- en platte daken vanaf circa 1940.

• SMETS M., De ontwikkeling van de tuinwijkgedachte te België, Brussel-Luik, 1977, p. 122-123.