P.F. De Naeyerstraat

Beschrijving

Vroegere Kasteelstraat, sinds 1925 P.F. De Naeyerstraat genoemd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NV P.F. De Naeyer. Genoemd naar Petrus Franciscus De Nayer (1813-1888) die in 1850 op de site van de Kasteelmolen ( zie P.F. De Naeyerstraat nummer 5) in het bezit van de familie van zijn echtgenote Joannna Van Langenhove een magazijn voor lompenverwerking oprichtte als toeleveringsbedrijf voor de papiernijverheid. Hieruit groeide de lompenfabriek van de “NV. P. F. De Naeyer”, die circa 1900 één der grootste van het Europeese vasteland. In 1963 moest de fabriek definitief de deuren sluiten. In 1973 werd reeds een deel vabn de gebouwen gesloopt, de laatste schouw verdween in 1982 en de laatste gebouwen in 1998.

• VAN DE VELDE L., Uit ons straatbeeld verdwenen (4) P.-F. De Naeyer (Najjers fabriek), in Heemkring Lebbeke, XI, 2, 2000, p. 37-44.
  • VERMEIREN A., Lebbeekse straatnamen (3), in Heemkring Lebbeke, XIV, 4, 2004, p. 98-101.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke