Teksten van Herenhuis Tillieux

Herenhuis Tillieux ()

Herenhuis Tillieux, in neoclassicistische stijl. Ensemble met aanpalende conciërgewoning (eertijds nummers 35-37-39-41) uit 1803-1805, gebouwd in opdracht van Petrus Franciscus Tillieux. In twee verdeeld in 1854.

Gebouw van drie + vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, bedekt met kunstleien en mechanische pannen. Streng geritmeerde gevel, oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd, op arduinen plint. Vernieuwd bakstenen parement ter hoogte van nummer 39. Afwisseling van telkens twee venstertraveeën en één inkomtravee, dit laatste bekroond met dakvenster (één rechthoekige dakvenster in houten omlijsting met driezijdig fronton ter hoogte van nummer 39 en één rondboogvenster ter hoogte van nummer 39, dat oorspronkelijk identiek was aan dat van nummer 39, zoals te zien op de aanvraag tot bouw van een veranda van 1908). Rechthoekige vensters (op nummer 39 verhoogd en deels vernieuwd) in vlakke arduinen omlijsting. Typische rechthoekige deuren in geprofileerde arduinen omlijsting met kroonlijst op consoles. Bewaarde dubbele deuren met betraliede deurvensters en bovenlichten (met glas in lood op nummer 39). Bewaarde decoratieve rolluikkasten op gelijkvloers nummer 37 en verdieping nummer39. Decoratieve gevelankers op nummer 37.

• Gemeente-archief Ekeren, Bouwaanvragen, 1907-1909/L, doos 232.
  • D’HOOGE W. 2000: Het herenhuis TiIllieux in de Steenstraat 37-39 te Ekeren, Jaarboek Heemkring Ekeren, 83-101.

Auteurs:  Cappuyns, Toon

Neoclassicistisch ensemble, uit de eerste helft van de 19de eeuw; drie en vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien en mechanische pannen) met twee rechthoekige dakvensters in houten omlijsting met driezijdig fronton en één rondboogvenster onder kroonlijst (op de bouwaanvraag van 1908 tot aanbouw van een veranda, heeft nummer 39 dezelfde dakkapel als nummer 37). Oorspronkelijk bepleisterd en beschilderd bakstenen gebouw op arduinen plint, heden deels met vernieuwd bakstenen parement (nummer 39). Rechthoekige vensters (in nummer 39 verhoogd en deels vernieuwd) in vlakke arduinen omlijsting. Typische rechthoekige deuren in geprofileerde arduinen omlijsting met kroonlijst op consoles.

• Gemeente-archief Ekeren, Bouwaanvragen 1907-1909/L, doos 232.

Auteurs:  Kennes, Hilde