erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bist of Bistkapel

bouwkundig element
ID
11392
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11392

Juridische gevolgen

Beschrijving

De literatuurbronnen geven verschillende jaartallen zowel voor de eerste vermelding (1600 of 1606) als voor de wederopbouw van de vervallen veldkapel (1611 of 1617), die oorspronkelijk gelegen was op de Bist. Afgebroken tijdens de Franse Revolutie en herbouwd in 1808 nabij het spoorwegstation. Na de verbreding van de spoorlijn, afgebroken in 1897 en in 1898 heropgebouwd door Alexis Moretus tegenover zijn kasteel in de Veltwijcklaan naar ontwerp van Th. De Grooff.

Rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien), in neotraditionele stijl. Voorpuntgevel met korfboogdeur, voorzien van negblokken en waterlijst. Rond venster met zespasmotief. Zijgevels met spitsboogvenster onder puntgeveltje. Opgeknapt in 1982.

Interieur: houten spitstongewelf. Beschilderd houten altaar met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw, afgescheiden door ijzeren hek.

  • MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R., Demeures Familiales, p. 259.
  • VAN DEN WYNGAERT A., Jonker Alexius Marie, Charles, Henri, Moretus-Plantin, bouwer van een kapel te Ekeren, Heemkring Ekeren, Jaarboek 4, 1986, p. 139-169.

Bron     : KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Bist of Bistkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11392 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.