Laurent Delvauxstraat

Beschrijving

Maakt deel uit van de wijk Eekhout, die gesaneerd werd rond 1880. De straat werd genoemd naar de 18de-eeuwse, te Gent geboren beeldhouwer. De lijnrechte straat klimt met steile helling op van de Charles de Kerchovelaan naar het Prudens van Duyseplein. Nagenoeg intact bewaard straatbeeld.

Vrij homogeen uitzicht van neoclassicistische onderkelderde burgerhuizen met bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen doch variërend in aantal traveeën, afgedekt met zadeldaken (pannen). Imitatiebandversiering op begane grond. Op de bovenbouw rechthoekige vensters in riemomlijsting met doorgetrokken lekdrempels. Verschillende gevels met geaccentueerde middentravee of bel-etage door middel van kroonlijsten. Nummers 8, 14, 17, 23, 25, 35 (gesloopt) met erker. Gevelbekroning door hoofdgestel met kroonlijst op modillons. Nummers 2-2B, 12 en 27 meer uitgewerkte en opvallende elementen in het straatbeeld. Nummer 12 met gedenkplaat van Florimond Van Duyse.