Kerkstraat

Beschrijving

Hoofdstraat in de gemeentekern, vanaf het dorpspleintje aan Vierschaar en overgang Gentstraat / Hoogstraat voerend naar de parochiekerk, ingeplant aan de oostelijke zijde van het straateinde, niet ver van de Durmebrug. Volgens een eind 17de-eeuwse kaart leidde de Kerkstraat of "de Straete van Waesmunster dorp" vanaf de vroeger zogenaamde "heerwegh van Waesmunster naar Lokeren" (of Lage Heerweg Gent-Antwerpen), naar het toenmalige veer over de Durme. De straat gaf via Waasmunsterbrug ook aansluiting met de wegen naar Hamme en Dendermonde over de Durme. Door het verleggen van de loop van de Durme in 1932 bevindt de Durmebrug zich nu meer zuidwaarts aan Dendermondsesteenweg. Historisch kaartmateriaal illustreert ook dat al sinds eeuwen aan de Kerkstraat veel geconcentreerde bewoning voorkwam. Thans wordt het straatbeeld nog merendeels gedomineerd door een aaneensluitende bebouwing met vooral 19de-eeuwse burger- en herenhuizen die soms nog herkenbare resten bevatten van de vroegere huizen waarop ze teruggaan. Aan het weinig uitgesproken plein voor de kerk bewaart enkel de westelijke gebogen straatwand nog oude dorpshuizen. Het vroegere kerkhof rond de kerk is sinds 1938 buiten gebruik; het werd in 1972 ontruimd en omgevormd tot parkeerruimte naast en achter de kerk. Buiten de bebouwde kern werd in 1938 een nieuwe gemeentelijke begraafplaats aangelegd waarvan de huidige inkom zich sinds 1968 bevindt aan de Pontravelaan. De aanvankelijke oprit vanaf de Kerkstraat (naast nummer 95) werd door de aanleg van de Pontravelaan deels afgesneden. Dit afgesneden deel met aanvankelijke inkom van de gemeentelijke begraafplaats, nu gemeentelijk speelplein met basket- en skateterrein, bewaart gebogen ijzeren hekwerk tussen vier gemetste bakstenen hekpijlers. Twee middelste voorzien van een hardstenen gedenkplaat met opschrift: “OPGERICHT TEN JARE/ ONZE HEEREN/ JEZUS CHRISTUS / MCMXXXVIII”, en “VAN LIERDE JULES/ BURGEMEESTER/ (?) OUEUR AUGUST/ SCHEPENE: MOENS REMI/ SCHEPENE/ GHYSENS GEORGES/ SECRETARIS/ TERSAGO JAN/ BOUWKUNDIGE/ VERTONGEN LIEVEN/ AANNEMER”. Hekwerk aan weerszij voorzien van het wapenschild van de gemeente Waasmunster met zeemeermin en signatuur JDD ? / 1938.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1401.
  • MOENS B, De identiteit van Waasmunster, Nieuwkerken, 1982, p. 39.