erfgoedobject

Woning Nijs

bouwkundig element
ID
11395
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11395

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Nijs
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen uit 1932, in opdracht van J. Nijs. Rijwoning in halfopen bebouwing, opgetrokken in baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Verspringende volumes verbonden door hoekbalkon en doorlopende vensterregisters met platte luifel. Het horizontaal karakter van de voorgevel wordt versterkt door stroken gekleurde baksteen ter hoogte van het gelijkvloers. Ronde vensters in de zijgevel.

Plattegrond met op het gelijkvloers een gevelbrede woonkamer aan straatzijde, erachter de keuken en traphal, aansluitend op de zij-ingang; vier slaapkamers en badkamer op de bovenverdieping. Een verbouwing van omstreeks 1980-1990 wijzigde de toegangspoort en het interieur (verdwenen muurafwerking in pastelkleuren, vloeren met kleine gele tegels in achterbouw waarin zich de keuken bevond, doorgeefluik tussen keuken en leefruimte in voorbouw, verlaagde plafonds, blauwe hardstenen onderdorpels). Bewaarde trap, bestaande uit ceder, beuk en eik, en vloer bestaande uit lange grenen planken en binnendeuren met vermoedelijk oorspronkelijk beslag op verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802#3018.
  • Architectuurarchief Vlaanderen, archief Eduard Van Steenbergen, dossier Nijs.
  • VAN DEN BERGHE, V. & VAN DE VELDE, H. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen,19 en afbeeldingen 146-147.

Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woning Nijs [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11395 (Geraadpleegd op )