Teksten van Woning Nijs

Woning Nijs (2012)

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen uit 1932, in opdracht van J. Nijs. Rijwoning in halfopen bebouwing, opgetrokken in baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak. Verspringende volumes verbonden door hoekbalkon en doorlopende vensterregisters met platte luifel. Het horizontaal karakter van de voorgevel wordt versterkt door stroken gekleurde baksteen ter hoogte van het gelijkvloers. Ronde vensters in de zijgevel.

Plattegrond met op het gelijkvloers een gevelbrede woonkamer aan straatzijde, erachter de keuken en traphal, aansluitend op de zij-ingang; vier slaapkamers en badkamer op de bovenverdieping. Een verbouwing van omstreeks 1980-1990 wijzigde de toegangspoort en het interieur (verdwenen muurafwerking in pastelkleuren, vloeren met kleine gele tegels in achterbouw waarin zich de keuken bevond, doorgeefluik tussen keuken en leefruimte in voorbouw, verlaagde plafonds, blauwe hardstenen onderdorpels). Bewaarde trap, bestaande uit ceder, beuk en eik, en vloer bestaande uit lange grenen planken en binnendeuren met vermoedelijk oorspronkelijk beslag op verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 802#3018.
  • Architectuurarchief Vlaanderen, archief Eduard Van Steenbergen, dossier Nijs.
  • VAN DEN BERGHE, V. & VAN DE VELDE, H. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen,19 en afbeeldingen 146-147.

Bron: -
Auteurs:  Cappuyns, Toon
Datum: 2012


Je kan deze pagina citeren als: Cappuyns, Toon: Woning Nijs [online], https://id.erfgoed.net/teksten/141894 (geraadpleegd op 13-05-2021)


Woning Nijs (1992)

Aan drie zijden vrijstaand woonhuis in nieuwe zakelijkheid, van 1932 naar ontwerp van E. Van Steenbergen; baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak; verspringende volumes verbonden door hoekbalkon; doorlopende vensterregisters; ronde vensters in de zijgevel. Recent vernieuwd houtwerk op de begane grond. Plattegrond met op het gelijkvloers gevelbrede woonkamer aan straatzijde, erachter de keuken en hal, aansluitend op de zij-ingang; slaapkamers op de bovenverdieping.

  • Gemeente-archief Ekeren, Bouwaanvragen 1932/N, doos 264.
  • Persoonlijk archief van E. Van Steenbergen jr.
  • VAN DEN BERGHE V.-VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, p. 19, afbeelding 146-147.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum: 1992


Je kan deze pagina citeren als: Kennes, Hilde: Woning Nijs [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11395 (geraadpleegd op 13-05-2021)