Rodendries

Beschrijving

Straat binnen het gelijknamige, afgelegen gelegen zuidelijk gehucht van Waasmunster. Gelegen aan de rechter oever van de Durme aansluitend bij de westelijke wijk Sint-Anna van de grensgemeente Hamme. Aan de Rodendries, dat een onderdeel is van het oude wegtracé Sint-Niklaas-Dendermonde, ligt een driehoekig plein gevormd op de kruising van de oude verbindingswegen Waasmunster-Zele, Waasmunster-Dendermonde en Zele-Hamme (Sint-Annastraat / Sint Anna op Hamme). Deze dries, Sint-Annadries of Rodendries genaamd, zou het hoofdbestanddeel en de kern gevormd hebben van de heerlijkheid Ten Rode, ook heerlijkheid van den Rodendriesch genaamd en bekend van in de 15de eeuw. Het vroegere Huis of Hof Ten Roden (nummer 38) aan de dries was bezit van de familie van der Haeghen, stichters van de Sint-Antoniuskapel op de Rodendries, en later van de familie de Neve de Roden, (nu zo goed als volledig vervangen door nieuwbouw). In de 17de eeuw al was de beboomde dries met kapel omringd door huizen zoals in de kern van een dorp. De schaal en het landelijke karakter van de bebouwing is er de laatste decennia echter sterk gewijzigd na vervanging van de overwegend lage typische dorpshuizen door nieuwe woningen.

• BARON DE NEVE DE RODEN, Het zogenaamd Kapelaanshuis, aloud Hof ten Roden, Heemkring ‘Het Sireentje’, XII, 1, 1987, p. 428-432.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Vierde reeks. – 45ste deel, Waasmunster, Gent, 1890, p. 36-37.