Vierschaar

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Waasmunster
Deelgemeente Waasmunster
Straat Vierschaar

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Waasmunster (geografische inventarisatie: 01-09-2006 - 30-04-2007).
Links

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Driehoekig oud dorpsplein in de dicht bebouwde kern aan het kruispunt van Kerkstraat met Gentstraat-Hoogstraat. Onderdeel van de dorpskom beschermd als dorpsgezicht bij MB van 16.07.1987. Benaming verwijzend naar de vroegere vierschaar van Elversele en Waasmunster die te Waasmunster zetelde. Het plein deed vroeger onder meer dienst als openbare vismijn en werd vroeger gemarkeerd door een standbeeld met leeuw op voetstuk, evenals de vrijheidsboom en latere kiosk intussen verdwenen. De merendeels aaneensluitende panden van de pleinwanden gaan vooral terug op 19de-eeuwse of in de 19de eeuw samengevoegde oudere huizen van variërende omvang, zoals nummer 12 en nummers 15-16. Door wijzigingen aan de gevels of vernieuwingswerken vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw heeft het plein visueel veel van zijn historisch beeld verloren. Zo bezat het gemeentehuis (nummer 1) een statige neoclassicistische lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw die zeer ingrijpend werd gewijzigd in 1963 architect Renier Janssen; binnenin herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid.

Bij de nieuwe aanleg van het plein door Groep Planning in 1998 verfraaid met een reeks van vier beeldengroepen door Jos Van Acker opgesteld voor een gebogen haag in een smalle gebogen waterpartij.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen Band 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVII, Gent, 1982, p. 870-871.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2007

Relaties

maakt deel uit van Dorpskom Waasmunster

Gentstraat, Hoogstraat, Kerkplein, Kerkstraat, Lucianus Vandeveldestraat, Marollenstraatje, Rivierstraat,...

omvat Herenhuis

Vierschaar 6, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

omvat Huis ten Toren

Vierschaar 17, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

omvat Notariswoning

Vierschaar 19-21, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

omvat Oorlogsmonument

Vierschaar zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.