Vierschaar

Beschrijving

Driehoekig oud dorpsplein in de dicht bebouwde kern aan het kruispunt van Kerkstraat met Gentstraat-Hoogstraat. Onderdeel van de dorpskom beschermd als dorpsgezicht bij MB van 16.07.1987. Benaming verwijzend naar de vroegere vierschaar van Elversele en Waasmunster die te Waasmunster zetelde. Het plein deed vroeger onder meer dienst als openbare vismijn en werd vroeger gemarkeerd door een standbeeld met leeuw op voetstuk, evenals de vrijheidsboom en latere kiosk intussen verdwenen. De merendeels aaneensluitende panden van de pleinwanden gaan vooral terug op 19de-eeuwse of in de 19de eeuw samengevoegde oudere huizen van variërende omvang, zoals nummer 12 en nummers 15-16. Door wijzigingen aan de gevels of vernieuwingswerken vooral in de tweede helft van de 20ste eeuw heeft het plein visueel veel van zijn historisch beeld verloren. Zo bezat het gemeentehuis (nummer 1) een statige neoclassicistische lijstgevel uit de eerste helft van de 19de eeuw die zeer ingrijpend werd gewijzigd in 1963 architect Renier Janssen; binnenin herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid.

Bij de nieuwe aanleg van het plein door Groep Planning in 1998 verfraaid met een reeks van vier beeldengroepen door Jos Van Acker opgesteld voor een gebogen haag in een smalle gebogen waterpartij.

• DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen Band 2, Inventaris van het kunstpatrimonium van Oost-Vlaanderen XVII, Gent, 1982, p. 870-871.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena