Kasteel Moretushof of Hof della Faille

Beschrijving

In 1832 opgericht door Edouard Moretus Plantin op gronden van de Conynenberghoeve, die hij verwierf in 1831. In 1921 verkocht aan G. della Faille de Leverghem, en sinds 1967 Antwerp International School. Sobere, postmoderne functionele schoolgebouwen, sinds 1975 op het domein della Faille toegevoegd naar ontwerp van Ferre Verbaenen, die in stijl en dimensies aansluiten bij het kasteel en dit in zijn waarde laten als centraal gebouw.

Eenvoudig laat-classicistisch kasteel op rechthoekige plattegrond, gelegen in omheinde en beboomde tuin; gedecapeerde bakstenen constructie van vijf traveeën en twee bouwlagen op hoge onderbouw met getraliede keldervensters, onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien). Noordelijke en zuidelijke lijstgevels met middenrisalieten, geaccentueerd door dubbele pilasters; rechthoekig smeedijzeren balkon aan zuidzijde, bordestrap aan noordzijde. Sobere rechthoekige muuropeningen en klassiek hoofdgestel. Aanbouwsel van één travee en twee bouwlagen onder plat dak aan oostgevel.

Uit betonsteen opgetrokken nieuwe gebouwen van twee bouwlagen onder plat dak, met erkerachtige uitbouwsels en originele vensterpartijen, enkele onder glazen lessenaarsdaken.

• DE MEYER S., De Konijnenhoeve te Ekeren, in Polderheem, XIV, 1979, nummer 1, p. 22-30; nummer 2, p. 3-11.
  • DE MEYER S., Twee historische opstellen over Ekeren, in Antwerpen, XXX, nummer 2, juni 1984, p. 64-67.
  • MORETUS PLANTIN DE BOUCHOUT R., Demeures Familiales, Antwerpen, 1950, p. 257-259.

In 1930 werden herstellingswerken uitgevoerd aan de bedaking door Eduard Bilmeyer en J. Claes.