Eernegemweg

Beschrijving

De Eernegemweg is de hoofdstraat van het dorp Snellegem en loopt vanaf de kerk naar de Aartrijksesteenweg. Samen met de Bosweg vormt de weg de historische oost-west-as van de gemeente.

Tot aan de Isenbaertstraat sluit de bebouwing aan bij de dorpskern, bestaande uit meestal vrijstaande handels- en woonhuizen, in lintbebouwing langs de straat geschikt. De oudste bebouwing dateert uit het derde kwart van de 19de eeuw, en werd kort na de heraanleg van de weg in 1880 gerealiseerd, zie nummers 65 en 79. Een aantal van deze nieuwe huizen werd opgetrokken op gronden die landbouwer Jacobus Sabot-Vandekerkchove uit Sint-Andries verkocht. De gemeenteschool van Snellegem werd ook in die periode gebouwd, namelijk in 1873, ongeveer gelijktijdig met de gemeentescholen in de omliggende dorpen. In 1909 registreert het kadaster een volgende rechttrekking van de weg, opnieuw gevolgd door de bouw van een aantal nieuwe woningen, waarvan de nrs. 31 en 35 de mooiste voorbeelden zijn. Op nr. 18 de voormalige herberg "'t Gildenhof", gebouwd in 1911-1913 voor wagenmaker Emile Casteleyn-Seys. In het interbellum wordt de bebouwing verder aangevuld. Op nummers 27-29 de voormalige schrijnwerkerij, schoenmakerij en beenhouwerij die in 1932-34 voor Achiel Sabbe werd opgetrokken in een zeer eenvoudige stijl. Op nummer 17 wordt in 1937 een woning met werkhuis gebouwd in een meer vooruitstrevende, modernistische stijl.

Tussen de bebouwing in, op nummer 100, werd in 1960-62 de "Jonckheeres kapel" of "Kruiskapel" gebouwd in opdracht van Gaston Maene-Kyndt. Ten zuiden van de straat zijn nieuwe eengezinswoningen gebouwd op recente verkavelingen van de aanpalende gronden. Op nummer 66 was vroeger de graanwindmolen van weduwe Eduard Sanders aanwezig. In 1910 wordt deze met een stoommachine uitgerust; de molen verdwijnt in 1937.
Ten westen van de Isenbaertstraat is de bebouwing veel landelijker van aard. Tussen de verspreide hoeves, bijvoorbeeld nummer 139, werden nieuwbouwvilla's opgetrokken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Snellegem, 1909/3, 1909/8, 1937/31; 1913/2, 1932/10, 1934/5, 1960/3.
  • DESMEDT M., Ongepubliceerde, losse historische aanvullingen, februari 2008.
  • DESMEDT M., Molenaars te Snellegem, Zedelgem, 1985.
  • DESMEDT M., Openbare werken: De Eernegemweg wordt een steenweg, in Snellinghem, jg. 6, nr. 3, 1993, p. 625-627.
  • DESMEDT M. en MAES R., Toen de Duischers binnen het dorp kwamen… Snelleghem 1914-1918, Aartrijke, 1994, p. 9.
  • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke extra info, 13 en 14 september 2003, p. 15.
  • MAES R., Snellegem in vergeelde foto's, s.l., 1987, p. 34, 48, 51.