Gistelsteenweg (Snellegem)

Beschrijving

Drukke verbindingsweg tussen Brugge en Gistel, verder lopend tot in Nieuwpoort. De steenweg Brugge-Gistel-Nieuwpoort werd in 1755 door de Oostenrijkers aangelegd. Daarbij werd voor een belangrijk deel het tracé van de wegen gevolgd die sinds de Romeinse tijd de verschillende dorpen verbonden. Al in 1300 wordt melding gemaakt van "de wech die te ghistele ward loopt"; op de kaart die Pieter Pourbus in 1561-1571 maakte van het Brugse Vrije is het tracé duidelijk herkenbaar. De huidige Gistelsteenweg loopt parallel ten zuiden van de Oostenrijkse steenweg en vermijdt de dorpskommen; ze volgt daarbij het tracé van de dijkrand "De Hooghe Dijcken". Deze situatie is herkenbaar op kaartmateriaal van midden 19de eeuw, bv. op de Atlas der Buurtwegen van 1845. De dorpskern van Snellegem is via de Kerkeweg met de Gistelsteenweg verbonden.

Op grondgebied van Snellegem is weinig bebouwing langs de steenweg aanwezig. Behalve enkele nieuwbouwwoningen, is een leegstaande hoeve met tabaksast bewaard op nummer 206. Een ander typerend element is de "Kapel van Onze Hemelse Moeder en de Heilige Judas Thaddeus".