Oude Bruggeweg

Beschrijving

Landelijke weg die de Isenbaertstraat met de Zomerweg verbindt. De weg wordt gedomineerd door de hoge bakstenen "Boerenmolen", een wind- en watermolen die op de Waalbeek is gebouwd. De Boerenmolen is inclusief gasmotor beschermd als monument. Het omliggende landschap, met de Waalbeek, een visvijver en enkele verspreide hoeve, is beschermd als landschap. De meeste in het landschap opgenomen hoeves zijn verregaand verbouwd; nummer 6, zogenaamd "Lappersfort" is een hoeve met losse bakstenen bestanddelen, haaks op de weg ingeplant op een onverhard erf; het boerenhuis draagt het jaartal "18?1", de parallelle schuur het jaartal "1896"; tussenin een bakhuis.

Op de hoek met de Waelbeekstraat, een kleine bakstenen kapel met beglaasde rondboognis, opgericht circa 1940-45 door de familie Hanseeuw.

• Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen, Cel Onroerend Erfgoed, dossier DW000398, DW000395.
  • DESMEDT M., Kapelletjes te Jabbeke, in Jabbeke extra info, 13 en 14 september 2003, p. 14.