Vloethemveldstraat

Beschrijving

De Vloethemveldstraat is een weg die vanaf de Eernegemweg naar het Vloethemveld loopt, en daar als een onverharde bosweg doorloopt tot in Zedelgem. Het Vloethemveld bestaat uit een geheel van gedeeltelijk open bos waarrond een halfopen landschap ligt met weilanden; het geheel is beschermd als landschap bij M.B. van 9 juni 1995. De geschiedenis van het Vloethemveld is te relateren aan die van de grote ontginningsbewegingen van het heidelandschap in noordelijk Binnen-Vlaanderen, vanaf circa 1000 na Christus. De gronden van het Vloethemveld waren drassig en konden moeilijk in teelt gebracht worden. Bijgevolg werden vanaf de 13de eeuw dijken aangebracht om het water tegen te houden. Deze ingrepen konden slechts uitgevoerd worden door grote ontginningsondernemers zoals grafelijke ambtenaren en landmeters, rijke patriciƫrs en abdijen. In 1296 schonk graaf Gwijde van Dampierre het huidige Vloethemveld, bestaande uit veld en heidegrond, aan het Sint-Janshospitaal in Brugge. Op traditionele wijze probeerde het "Sint-Janshuys" een deel van deze laaggelegen gronden te ontginnen door de uitbouw van hoeven. Het "Hildeghemhof" die deze straat domineert zie nummer 1, en het "Vloethemhof" (zie Woudweg naar Zedelgem nummer 19) in Snellegem en op Zedelgem hoeve "Noortweghe" dateren uit deze fase en waren allemaal eigendom van Sint-Janshospitaal. Pas vanaf het derde kwart van de 18de eeuw werden het moerassige gebied en de vijvers drooggelegd en bebost. Dit gebeurde onder meer vanuit de Hildeghemhoeve, die daardoor als een ontginningshoeve van het Vloethemveld kan gezien worden. Het huidige boslandschap met aangelegde dreven is het resultaat van deze recentste landschapswijziging. Vanaf het midden van de 19de eeuw breekt een zware economische crisis uit onder meer door de mislukking van de aardappeloogst. Vanuit de grote hoeves worden kleinere "postjes" opgericht, om aan de knechten en meiden de mogelijkheid te bieden zelf in hun onderhoud te voorzien. Vanuit het "Hildeghemhof" werden op die manier kleine hoeves opgericht, onder meer het zogenaamde "Allemeerschpostje" in de Vloethemveldstraat nummer 3. Het is een hoeve met losse, deels vernieuwde bakstenen bestanddelen op een onverhard erf.

• Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen, Cel Onroerend Erfgoed, dossier DW000616.
  • Het Vloethemveld, Open Monumentendag 12 september 2004, Jabbeke/Zedelgem, 2004, p. 6-8.
  • NOTERDAEME J., De fiscus Snellegem en de vroegste kerstening in het westen van Brugge, in Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent, Deel XI, 1957, p. 49-128.