Geografisch thema

Aartrijksesteenweg (Zerkegem)

ID
12234
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12234

Beschrijving

De Aartrijksesteenweg is een brede, drukke steenweg die de zuidoostelijke grens vormt van Zerkegem met Snellegem. De steenweg werd aangelegd in 1788. De toenmalige "Heerwegh van Aertrycke naer Jabbeke" werd rechter getrokken en wat nu Zandweg naar Aartrijke en Zandweg naar Zerkegem is, werden onbelangrijke wegen. De "avenue de Jabbeke à Aertrycke" wordt op de Atlas der Buurtwegen (1845) weergegeven en is deels aangelegd op een tracé van reeds bestaande wegen tussen Jabbeke en Aartrijke. Op het grondgebied van Zerkegem is weinig bebouwing aanwezig langs de steenweg. Nummer 37, op het knooppunt met de Aartrijksesteenweg en de Barletegemweg, is de voormalige herberg "Den Os", waarvan het huidige grote 19de-eeuwse boerenhuis bestaat uit twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak; de geel bakstenen schuur bevat een beeldnisje. Deze herberg is één van de belangrijkste toponiemen in Zerkegem, en is onder meer aangeduid op de kaart van Ferraris (1771-1778) als "Cabaret den Os"; op andere kaarten werd de herberg "Den Gouden Osse" genoemd.

  • Losse aanvullingen van Marcel Desmedt, februari 2008.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1931, kl. 1083.
  • DESMEDT M., Casteel malperdu, in Snellinghem, jg. 1, nr. 3, 1988, p. 96-99.
  • VAN EENOO A., Jabbeke. Histories en legenden, deel I, Jabbeke, s.d., p. 79.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve

  • Is deel van
    Zerkegem

  • Is gerelateerd aan
    Aartrijksesteenweg (Jabbeke)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Aartrijksesteenweg (Zerkegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12234 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.