Bekegemstraat

Beschrijving

Brede verbindingsweg tussen de kernen van de aangrenzende dorpen Zerkegem en Bekegem. De naam van de straat bleef grosso modo dezelfde sinds de 19de eeuw. De bebouwing bestaat vooral uit doorsnee woningen, aansluitend bij beide dorpskommen. Tegen de dorpskern van Zerkegem aan, vinden we enkele traditionele dorpswoningen uit de 19de of de eerste helft van de 20ste eeuw, bijvoorbeeld nummer 3, bakstenen breedhuis van twee bouwlagen dat met zijn verzorgde schrijnwerk kenmerkend is voor bouwjaar 1935; nummer 10, lage eind-19de-eeuwse dorpswoning met aangepaste gecementeerde gevel.

De huizengroep tegen de grens met Bekegem is gelijkaardig. De losstaande woningen aan de westzijde worden in groep opgetrokken in 1929 met onder meer een aantal diephuizen onder pannen zadeldaken met puntgevel naar de straat gericht, sommigen met beeldnisje, voorbeeld nummer 53. Tegenover de rij woningen wordt een kapelletje gebouwd (zie nummer 42), dat nu tussen een rij eengezinswoningen in tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw staat. Buiten de bebouwde kom zijn enkele kleine hoeves bewaard, bijvoorbeeld nummer 17, met een boerenhuis aan de straat, dat opklimt tot in 1870 en in 1938 werd verbouwd, schuur en bijgebouwen van 1938.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1929/11, 1935/20, 1870/1, 1938/11.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel I, Brugge, 1914, kl. 697.