Landhuis Hooghuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Ekeren
Straat Kapelsesteenweg
Locatie Kapelsesteenweg 353, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie Ekeren (Antwerpen) (geografische herinventarisatie: 01-04-2011 - 01-11-2012).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Hooghuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Hooghuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis 'Hooghuis', uit de tweede helft van de 19de eeuw in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Gelegen te midden van parktuin met oude eiken en beuken en restanten van smeedijzeren omheining.

Naar verluidt eertijds de bewoond door Juffrouw du Bois de Nevele, opgetrokken op het domein van brouwerij "den Grooten Guyl"(?), reeds vermeld in de 16de eeuw, doch vernield in 1609. Vanaf midden 16de eeuw zogenaamd "Sint-Huybrecht". Omvatte in de tweede helft van de 18de eeuw een herenwoning en brouwerij; in de 19deeeuw vervangen door het huidige landhuis van barones de Pret.

Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak met een aantal dakkapellen. Bakstenen gevels met speklagen en rechthoekige vensters met betraliede bovenlichten. Monumentale, vierkante traptoren op de hoek onder spits schilddak met vorstkam. In de torentravee rondboogdeur met natuurstenen omlijsting in neobarokke stijl. Rechterzijgevel in de vorm van een trapgevel, met bekanteelde aanbouw van een bouwlaag met een inkomdeur onder glazen luifel. Veranda onder leien dak in de achtergevel. Bijgebouw met trapgevel tegen de Prinshoeveweg.

Bij een ingrijpende renovatie circa 1949-1950 werd de centrale ingang dichtgemaakt, de inkomhal omgebouwd tot salon, de veranda afgebroken en de ingang met barok portaal toegevoegd in de torentravee; ook de beluiking en de smeedijzeren tralies voor de bovenramen stammen uit deze periode.

  • Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossier 1949 237.

Bron: -

Auteurs: Cappuyns, Toon

Datum tekst: 2012

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kapelsesteenweg

Kapelsesteenweg (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.