erfgoedobject

Landhuis Hooghuis

bouwkundig element
ID
11403
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11403

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Hooghuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Landhuis 'Hooghuis', uit de tweede helft van de 19de eeuw in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Gelegen te midden van parktuin met oude eiken en beuken en restanten van smeedijzeren omheining.

Naar verluidt eertijds de bewoond door Juffrouw du Bois de Nevele, opgetrokken op het domein van brouwerij "den Grooten Guyl"(?), reeds vermeld in de 16de eeuw, doch vernield in 1609. Vanaf midden 16de eeuw zogenaamd "Sint-Huybrecht". Omvatte in de tweede helft van de 18de eeuw een herenwoning en brouwerij; in de 19deeeuw vervangen door het huidige landhuis van barones de Pret.

Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen en vijf traveeën onder leien schilddak met een aantal dakkapellen. Bakstenen gevels met speklagen en rechthoekige vensters met betraliede bovenlichten. Monumentale, vierkante traptoren op de hoek onder spits schilddak met vorstkam. In de torentravee rondboogdeur met natuurstenen omlijsting in neobarokke stijl. Rechterzijgevel in de vorm van een trapgevel, met bekanteelde aanbouw van een bouwlaag met een inkomdeur onder glazen luifel. Veranda onder leien dak in de achtergevel. Bijgebouw met trapgevel tegen de Prinshoeveweg.

Bij een ingrijpende renovatie circa 1949-1950 werd de centrale ingang dichtgemaakt, de inkomhal omgebouwd tot salon, de veranda afgebroken en de ingang met barok portaal toegevoegd in de torentravee; ook de beluiking en de smeedijzeren tralies voor de bovenramen stammen uit deze periode.

  • Gemeentelijk Archief Ekeren, bouwdossier 1949 237.

Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon
Datum  : 2012


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Hooghuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11403 (Geraadpleegd op 16-05-2021)