Hof Van Straeten

Beschrijving

Rechte dreef die vanaf de dorpskern naar het kasteeldomein "Hof van Straeten" leidt en daar afbuigt naar de Popstaelstraat. De dreef is afgezoomd is door monumentale, dubbele rijen eiken, beuken en populieren, wat een typisch kenmerk is voor Varsenare. Het tracé loopt van zuid naar noord en gaat terug op de private toegangsdreef tot de heerlijkheid "Hof van Straeten". In de 12de eeuw trokken de Heren van Straten een burcht op ten noorden van de kerk van Varsenare. In de loop der tijden groeide de burcht uit tot een uitgebreid kasteeldomein. Aan de toegangen van de dreef aan de Oude Dorpsweg en de Popstaelstraat zijn telkens twee lage hardstenen baliepalen bewaard, achtkantig en met bolle top. Naast twee woningen op het vroegere kasteeldomein (zie nummer 1), en het bijhorende neerhof (zie nummer 3), is er geen bebouwing langs de dreef. Tegen de dorpskern aan, op nummer 2, is het grote, moderne sport- en cultuurcomplex van de gemeente gelegen.

Op de hoek met de Legeweg werd tijdens de aanleg van een Duits munitiepark in de Eerste Wereldoorlog een belangrijke archeologische site gevonden met resten van Keltische bebouwing.

• FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel I, Brugge, 1971, p. 32 e.v.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Brugge, 1972, p. 93-95.
  • FRANCHOO A., Varsenare van weleer in woord en beeld, Brugge, 1985, p. 18-19.
  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 51, p. 79-83.
  • Ken je streek: een dorp in de west. Varsenare, een galerij van dreven en bossen, in Curiosa, jg. 30, nr. 299, 1992, p. 18.