Polderhoeve (herinventarisatie) ()

Polderhoeve met losstaande bestanddelen van één bouwlaag opgetrokken uit baksteen onder zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen, omstreeks 1872. Gelegen op omhaagd terrein te midden van weiland, met moestuintje aan oostzijde. L-vormig woonstalhuis (nok parallel aan de straat), bestaande uit een woonhuis met aan noord- (nok parallel aan de straat) en westzijde (nok loodrecht op de straat) lager opgetrokken stallingen. Het woonhuis is van het dubbelhuistype, met vijf traveeën, onderkeldering aan noordwestelijke zijde en rechthoekige muuropeningen met beschilderde arduinen dorpels. De rechthoekige muuropeningen van de stallen zijn veelal vernieuwd. Ten westen vrijstaande rechthoekige bakstenen langsschuur, deels beschilderd, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met aan de langszijden aanbouwsels onder lessenaarsdaken. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien.

  • D’HOOGE W. 2005: Hoeves in de Donk - lezing Nobele Donk, onuitgegeven tekst, bewaard in documentatiecentrum Antwerpen Noorderpolders.

Auteurs:  Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Cappuyns T. 2012: Polderhoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/142298 (geraadpleegd op ).


Polderhoeve ()

Polderhoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, gelegen op omhaagd terrein te midden van weiland; moestuintje aan oostzijde. L-vormig woonstalhuis (nok parallel aan de straat) en afzonderlijke schuur (nok loodrecht op de straat) aan westzijde. Bakstenen woonhuis van het dubbelhuistype: vijf traveeën en één bouwlaag onder rieten zadeldak; onderkelderde noordwest-zijde. Rechthoekige muuropeningen met beschilderde arduinen dorpels. Aan noord- (nok parallel aan de straat) en westzijde (nok loodrecht op de straat) lager opgetrokken bakstenen stalen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, golfplaten); meestal vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Rechthoekige bakstenen langsschuur, deels beschilderd, onder zadeldak (golfplaten) met aan de langszijden aanbouwsels onder lessenaarsdaken. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Polderhoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11405 (geraadpleegd op ).