Nachtegaalstraat (Varsenare)

Beschrijving

Bochtige, landelijke weg ten noorden van het Kanaal Oostende-Gent. De weg begint bij de Westernieuwweg, heeft een op het kanaal doodlopende afsplitsing en loopt verder op grondgebied van Stalhille. Langs deze straat liggen een aantal hoeves met een belangrijke historiek, die echter stuk voor stuk in de 20ste eeuw werden aangepast en daardoor hun authentiek karakter deels verloren. Nummer 31, hoeve "De Nachtegaal" is een hoeve die circa 1911 werd opgericht en ondertussen werd vernieuwd; nummer 60, hoeve "De Slecke", met hoevegebouwen die minimaal opklimmen tot de 18de eeuw, maar recent werden gerenoveerd; het witgekalkte volume van het boerenhuis met drie traveeën van anderhalve bouwlaag + één opkamertravee onder zadeldak is bewaard; nummer 62, begin-19de-eeuws boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), met gecementeerde voorgevel op het kanaal gericht.

• ANTHONE P. e.a., Hoeven in woord en beeld, in Jabbeke extra info, juni 2003, p. 14.
  • FRANCHOO A., Varsenare en zijn rijk verleden, Deel II, Deel II, Brugge, 1972, p. 128-135.