Dorp

Beschrijving

Benaming voor het centrumplein gelegen op de zuidwesthoek binnen de dorpskom van Denderbelle. Deze oude dorpskern rondom de parochiekerk Sint-Martinus ontwikkelde zich op een excentrische locatie ten opzichte van het grondgebied van dit kleine, landelijk gebleven dorp, namelijk in de Dendermeersen tussen de in 1767-1768 gekanaliseerde Dender en de steenweg Aalst-Dendermonde. Begin 13de eeuw bestond hier al een kerk. Over de omstandigheden die ertoe geleid hebben dat hier een kerk werd opgericht en zich een woonkern ontwikkelde is nog geen duidelijkheid. Dorp omvat in feite twee pleinen: het ene bijna vierkant met op de noordelijke helft de vrijstaande dorpskerk en waarvan de afgeronde noordoosthoek herinnert aan de ronding van het verdwenen omringende ovale kerkhof. In de noordwesthoek convergeren een paar oude straten: Dender- en Kerkstraat geheten. Het tweede deel van Dorp wordt gevormd door een langgerekt plein naast de zuidoosthoek van het kerkplein eindigend bij het kruispunt met Kramwegel en Meerskant. De vroegere Dorpstraat, nu Klein Gent geheten, vormt een jongere straatverbinding in het verlengde van de zuidelijke pleinwand van Dorp tot de steenweg Aalst-Dendermonde. De bebouwing rondom de kerk bewaart nog merendeels haar kleinschalig karakter met nog meerdere eenvoudige 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse dorpshuizen. Meerdere gaan terug op vroegere dorpscafés.

• BOVYN M., Denderbelle, (Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde, Gedenkschriften 3e Reeks, Deel XVIII, 1969).

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke