Geografisch thema

Ettelgemstraat (Zerkegem)

ID
12284
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12284

Beschrijving

Landelijke weg tussen de Gemeneweide- en de Hellegatstraat, deel uitmakend van één van de oudste tracés van de streek, namelijk een historische verbindingsweg tussen Jabbeke en Oudenburg, zie aanduiding op de kaart van Ferraris (1771-1778) als "Chemin d'Oudenburgh à Bruges". De "Oudenburgweg" was in de vroege middeleeuwen een brede weg met groot handelsverkeer, die vanuit de stad Oudenburg, over Ettelgem en Jabbeke langs het oude zeegebied, doorliep tot aan het "Goedt Coudeceuckene" te Sint-Andries en vandaar verder naar Brugge en Aardenburg toe. Bij de aanleg van de Gistelsteenweg in 1755 nam deze de functie van de Oudenburgweg over. Ondanks het historische belang van dit tracé, is de bebouwing langs de straat in Zerkegem eenvoudig en 20ste-eeuws, bijvoorbeeld nummer 86 aan de hoek met Noordstraat, een herberg gebouwd circa 1933; nummer 73, een interbellumwoning met typische eigentijdse muuropeningen, en nummer 79, een verbouwd woonstalhuis.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zerkegem, 1933/2.
  • FRANCHOO A., In de schaduw van een dorpstoren, s.l., 1980, p. 20.

Bron: HOOFT E. met medewerking van BOONE B., CALLAERT G., DE BODT V. & SANTY P. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Jabbeke, Deelgemeenten Snellegem, Stalhille, Varsenare en Zerkegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL35, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ettelgemstraat (Zerkegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/12284 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.