Geografisch thema

Stationsplein

ID
12325
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12325

Beschrijving

Naam slaat op het plein en de straat, die aanzet op het Stationsplein en loopt naar de Wingene Steenweg. Tot stand gekomen na het bouwen van het station Beernem in 1891. Geheel kadert in de aanleg van de spoorlijn Oostende - Brussel in 1838. Het eerste station in Beernem was het station Bloemendale en lag aan de overweg ter hoogte van de Wellingstraat. Het oude station bleef bestaan tot in 1893.

Weinig overgebleven van de oorspronkelijke bebouwing. Oorspronkelijke bebouwing met overwegend een horecafunctie. Bij de aanleg van het stationsplein liep er langs de westzijde de steenweg naar Ruddervoorde (zie oude prentkaarten).

Thans rechthoekig gekasseid plein bijna volledig ingenomen door parkeerplaatsen. De noordelijke pleinwand wordt bepaald door de aanwezigheid van het spoorwegstation en de spoorweg Oostende - Brussel. De westelijke pleinwand wordt bepaald door de brug over de spoorweg. Aan de zuidelijke pleinwand is het nieuwbouwappartement van circa 2002 dominant aanwezig.

  • MUYLAERT F., en anderen, Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, 1982, p. 35.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Café de la Gare

  • Omvat
    Hôtel l'Avenir

  • Omvat
    Station Beernem

  • Is deel van
    Beernem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stationsplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/12325 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.