Zuiddammestraat (Beernem)

Beschrijving

Rechte verbindingsstraat tussen de Scherpestraat en de Hoornstraat. Gelegen op de grens met Oedelem. Onpare nummers behoren tot Oedelem terwijl de pare tot grondgebied Beernem behoren. Het huidige tracé is reeds opgetekend op de kaart van Ferraris (1770-1778) en wordt als "Zuyddamme" aangeduid.

Op het primitief kadasterplan van 1830 zijn quasi alle percelen ingenomen door vrijstaande hoevebouw.

De straat kan qua bebouwing opgesplitst worden in twee delen. Het eerste straatgedeelte tot aan de Hogenakker is dicht bebouwd. Hier vooral woningbouw uit de jaren 1980 en enkele hoeves met verbouwd woonhuis. Het tweede straatgedeelte heeft grotendeels het agrarisch karakter behouden. Op een perceel tegenaan de Scherpestraat, waar de straat opsplitst, sinds 2007 aanwezigheid van een beeld van kunstenaar Jef Claerhout, voorstellend Maria met Kind.

Auteurs: Gilté, Stefanie