erfgoedobject

Landhuis

bouwkundig element
ID: 11414   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11414

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Landhuis of kasteelwoning gebouwd tussen 1896 en 1907 in opdracht van familie Bernaerts-Simons. Het is een eclectisch pand met neoclassicistische elementen. Bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond, van vijf travee├źn en twee bouwlagen onder gemansardeerd leien schilddak met oculi en vorstkam. Houten kroonlijst met klossen en tandlijst. De woning is in twee fases gebouwd, waarbij de twee travee├źn ten westen later werden toegevoegd (voor 1907). Verwerking van natuursteen voor banden, borstweringen en omlijstingen. Segmentbogige muuropeningen. Geaccentueerde inkomtravee uitgebouwd als een vierkante toren onder ingesnoerde en afgeknotte spits. Bewaarde dubbele deur met decoratief houtwerk en bovenlicht. Waardevolle bewaarde interieurelementen zijn onder meer de kelderkeuken (tapijttegelvloer, waterpomp en faiencetegels), schouwmantels en een sober trappenhuis.

Bewaarde bijgebouwen: verbouwd koetshuis (met opgevulde voutkelder, sporen van gemak, en arduinen voederbak) en heropgerichte serre met oorspronkelijke draagstructuur en gedeeltelijk bewaard glas. Betonnen brug in tuin waarschijnlijk vervanging van exotisch houten bruggetje.

  • Mondelinge informatie van de huidige eigenaars, 2011.

Bron     : -
Auteurs :  Cappuyns, Toon
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Landhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11414 (Geraadpleegd op 17-10-2019)