Egyptestraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Beernem
Deelgemeente Oedelem
Straat Egyptestraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Beernem (geografische inventarisatie: 04-01-2006 - 31-12-2006).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Straat bestaande uit twee vertakkingen, enerzijds tussen de Sijselestraat en de Weg naar Sint-Kruis, anderzijds lopend tot aan de Zomerstraat-west. Oorspronkelijk bedekt met kasseien, nu voorzien van asfalt. Deels afgezoomd met beuken en eiken. De straat loopt evenwijdig met de zogenaamde "Berg van Oedelem". Benaming "Egypte" ook in gebruik voor de omliggende wijk. "Egypte" verwijst naar de zogenaamde "gypten", groepen zigeuners/leurders die tijdens de 19de-eeuw in de streek rondtrokken en die aan de voet van Oedelemberg een kampplaats hadden. Schaars bebouwde straat met bebouwing bestaande uit vrijstaande woningen, vanaf 1950 tot stand gekomen.

  • MATTHYS E., De eerste zigeuners op de Oedelemse Egyptewijk, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2007. Gemeente Beernem, Beernem, 2007, p. 18-23.

Bron: Gilté S. met medewerking van Baert S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie

Datum tekst: 2007

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oedelem

Oedelem (Beernem)

omvat Kapel De vlucht naar Egypte

Egyptestraat zonder nummer, Beernem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.