Zandgrachtstraat

Beschrijving

Landelijke weg met kronkelend verloop, aanzettend aan de Bruggestraat en overgaand in de Weg naar Sint Kruis. De straat vormde vroeger het laatste onderdeel van de oude verbindingsweg tussen Male (Sint-Kruis, Brugge) en Oedelem zoals aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), de kaart van Ferraris (1770-1778) en de Popp-kaart als "weg van Maele naer Oedelem". Op een kaart van 1809 afgebeeld als een weg met gebogen tracé omgeven door landbouwgronden, enkel ter hoogte van de kruising met de Bruggestraat enkele kleine boerenarbeiderswoningen. Op een mutatieschets van 1840 weergegeven als een "landwech". Benaming verwijst naar de verdwenen herberg "de zandgracht" die nog wordt vermeld in de Atlas der Buurtwegen van circa 1844. Vroegere benaming naar verluidt "Kleibergstraat".

Het eerste straatgedeelte wordt bepaald door een nieuwbouwverkaveling vermoedelijk uit de jaren 1980. Verder verloop met agrarisch karakter en verspreid gelegen bebouwing met onder meer boerenarbeiderswoningen en hoeves bestaande uit losse bestanddelen.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandeling te Oedelem. Deel II: Aanvullingen, in Bos en Beverveld, jaarboek 1973, p. 31-53.

Auteurs: Gilté, Stefanie