Geografisch thema

Citroenstraat

ID
12385
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12385

Beschrijving

Loopt van Vaart-noord tot Kauter. Eerste vermelding op de pre-kadastrale kaart 1810 als "Sittroenstraete". De oude benaming "Setronestraat" verwijst mogelijk naar een oude Brugse familienaam.

Het oorspronkelijke tracé liep van Vaart-zuid (vandaag Kauter) tot aan de Veldstraat. De westelijke verbinding met het kanaal was toen nog niet doorgetrokken. Ook op de Ferrariskaart van 1770-1778 en de Atlas der Buurtwegen van 1844 staat enkel het eerste gedeelte vanaf de Kauter afgebeeld. De oorspronkelijke Citroenstraat liep verder tot aan de Aardappelstraat en zou de oudste weg van Sint-Joris naar Beernem zijn geweest. Thans vertoont de straat een sterk bochtig tracé en is geasfalteerd.

De bebouwing is van oudsher steeds geconcentreerd ter hoogte van het kruispunt met de huidige Kauter en Oedelemsteenweg. Eenvoudige boerenarbeiderswoningen, soms met commerciële functie. De oudste zijn reeds weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1810. In de richting van het kanaal (noorden) schaarse bebouwing met villa's van de jaren 1950-1960.

  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1618.
  • RYSERHOVE A., Mengelingen over Sint-Joris-ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1978, p. 75.
  • RYSERHOVE A., Het Beernem, Oedelem em Sint-Joris van toen, Brugge, 1982, p. 128.
  • RYSERHOVE A., Plaatsnamen te Sint-Joris, in Bos en Beverveld, jaarboek 1992, p. 142.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Herberg

  • Is deel van
    Sint-Joris


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Citroenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12385 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.