Eiland

Beschrijving

Straat beginnend bij de Oedelemsteenweg en uitgevend in de Blinde Ezelstraat met een vertakking tot aan de Sint-Jorisstraat. De straat vertoont een kronkelend verloop waarvan het eerste deel is geasfalteerd, verder overgaand in een kiezelweg.

Eerste vermelding in 1652 als " 't Eylant", in de betekenis van heideland. Op de pre-kadastrale kaart van 1810 is het noordelijk deel van de straat (beginnend bij de Oedelemsteenweg) reeds weergegeven maar wordt het "ou Moolen straete" genoemd. Op deze kaart van 1810 wordt het zuidelijke onverharde deel (beginnend bij de Sint-Jorisstraat) niet opgetekend, maar op de Ferrariskaart (1770-1778) is het wel al afgebeeld als een met bomen afgezoomde weg leidend naar het zogenaamd "Sint-Jorishof" (Eiland nummer 20). Toen echter ook al met concentratie van bebouwing aan de Oedelemsteenweg en ter hoogte van Eiland nummer 20, waar reeds in 1770-1778 twee hoeves, zijn opgetekend.

Straat met verspreide bebouwing. Overwegend met agrarisch karakter. Bescheiden boerenarbeiderswoningen, soms opgevat als een gekoppelde woning, staan reeds weergegeven op de prekadastrale kaart van 1810. Oudste bebouwing al weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) zie het zogenaamd "Sint-Jorishof".

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1618.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.