Kauter

Beschrijving

Geasfalteerde straat beginnend bij de Sint-Jorisstraat en overgaand in de Oedelemsteenweg. Straat met verschillende vertakkingen. De benaming herinnert aan de vroegere dorpskouter.

Het gebied rond de Kauter vormde vanouds de dorpskern van Sint-Joris. Op de kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus van 1561-1571 zijn op deze plaats reeds negen stenen woningen en een zevental houten constructies afgebeeld. De hoek van de Kauter was vroeger algemeen bekend als "De Munte", mogelijk verwijzend naar een gelijknamige herberg. Eerste vermelding van "De Munte" in 1588. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 staat de straat weergegeven met een gelijkaardig verloop en een verspreide bebouwing. De Atlas der Buurtwegen van 1844 geeft de straat op dezelfde manier weer. In de jaren 1980 werd de bebouwing langs de zuidwestelijke zijde van de straat quasi volledig verwijderd voor de verbreding van het kanaal Gent-Brugge.

Het eerste straatgedeelte wordt bepaald door een aaneengesloten bebouwing voorzien van eenvoudige woningen van twee à drie traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Tegenaan het kanaal grotere woningen van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Meer uitgewerkte gevels door verschillend materiaalgebruik. Ook locatie van de vroegere gemeenteschool met bijhorende dorpsgevangenis.

• RYSERHOVE A., Plaatsnamen te Sint-Joris, in Bos en Beverveld, jaarboek 1995, p. 109.

Auteurs: Gilté, Stefanie