Kerkstraat

Beschrijving

Straat beginnend en eindigend bij de Lattenklieverstraat. Lopend langs de kerk en het kerkhof, uitgevend op pleintje met een zilverlinde als vrijheidsboom. Het vierkant dorpsplein werd oorspronkelijk "Het Pelderijn" genoemd. De benaming verwijst naar "pilori" in de betekenis van schandpaal. Tijdens het ancien regime stond hier het "pilorijn", het heerlijkheidsteken van de heer van Sint-Joris, een arduinen zuil die verdween tijdens de Franse overheersing. Tot circa 1985 stond hier een 18de-eeuws herenhuis waar de baljuw van Sint-Joris resideerde en de griffiers en de vierschaar bijeenkwamen.

Ten westen van de kerk bevond zich zeker tijdens de 17de en 18de eeuw een molen. Op bijgevoegd plan is ten noordwesten van de kerk de kosterswoning en ten zuidwesten een molenwal afgebeeld met "meulenverhoogh" vanaf het kanaal en een molenaarswoning. Op het pre-kadastraal plan van 1813 staat de straat reeds opgetekend met het huidige tracé en een dichte bebouwing geconcentreerd aan de noordzijde van de straat, bestaande uit vrijstaande woningen. Eerste vermelding in de Atlas der Buurtwegen van 1844 als "Kerkstraet".

Straat met gebogen tracé, voorzien van betonklinkers. Belangrijke functies zoals kerk, klooster, pastorie en school. Bebouwing aan de zuidelijke zijde hoofdzakelijk bestaande uit tuinen en garages van woningen in de Lattenklieverstraat. De noordelijke zijde van de straat is voorzien van tuinmuren van nummer 7 en nummer 9.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plannen Watering Blankenberge, nummer 615.